تفاوت اسکرچ با اسکرچ جونیور در چیست؟
آموزش زبان برنامه نویسی به کودکان تنها از طریق سرگرمی و بازی ممکن است. چون بچهها از مفاهیم انتزاعی و سخت برنامهنویسی یه شدت خسته میشوند. اسکرچ و اسکرچ جونیور هم دو زبان برنامهنویسی تصویری هستند که به نحو سرگرمکنندهای کودکان را درگیر میکنند، اما آنها را از برنامهنویسی زده نمیکنند. این دو زبان برنامهنویسی شباهتهای زیادی باهم دارند، اما در اینجا به تفاوت اسکرچ با اسکرچ جونیور میپردازیم.
اگر میخواهید از تفاوت این دو زبان برنامهنویسی که مخصوص آموزش به کودکان طراحی شدهاند بیشتر بدانید، این مطلب را تا انتها بخوانید.
تفاوت اسکرچ با اسکرچ جونیور از لحاظ محدودیت سنی
زبان برنامه نویسی اسکرچ با هدف آموزش برنامه نویسی به کودکان ۸ تا ۱۶ سال خلق شد و نسبت به اسکرچ جونیور پیچیدهتر است. همچنین به کاربران این امکان را میدهد تا انواع پروژه با تنوع بالا را ایجاد کنند؛ مثل انیمیشنها، بازیها و داستانهای تعاملی.
این در حالی است که اسکرچ جونیور بیشتر مناسب رده سنی ۵ تا ۷ سال است و نسبت به اسکرچ، بسیار سادهتر و قابل فهمتر است. رابط کاربری اسکرچ جونیور بسیار ساده است و تمرکز این زبان برنامهنویسی بر آموزش مفاهیم پایه برنامهنویسی از طریق داستان سرایی و انیمیشن است.
تفاوت از لحاظ پلتفرم آموزشی
منظور از پلتفرم، همان محیط آموزش و تمرین این دو زبان برنامهنویسی است. جالب است که بدانید زبان برنامهنویسی اسکرچ مبتنی بر وب است، یعنی حتماً به اتصال اینترنت برای دسترسی به آموزش و تمرینهای آن نیاز است. تمام پروژههای کاربران این زبان برنامهنویسی در سایت اصلی آن در اینترنت بارگذاری و به اشتراک گذاشته میشوند.
جالب اینجاست که اسکرچ جونیور میتواند به عنوان اپلیکیشن مجزا بر روی تبلت (چه اندروید و چه iOS) و برخی از کروم بوکها نصب و راهاندازی شود. برای کار کردن با آن نیازی به اتصال اینترنت نیست. یعنی میتوانید با خیال راحت کودک ۵ تا ۷ ساله خود را با این اپلیکیشن آموزش دهید.
تفاوت از لحاظ آموزش مفاهیم برنامهنویسی
مفاهیم برنامهنویسی از قبیل متغیرها، حلقهها و غیره میتواند برای کودکان در برخی سنین خیلی گنگ و سخت باشد. در اسکرچ متغیرها، شرطیها، حلقهها و برنامهنویسی رویداد محور آموزش داده میشوند. خوبیاش این است که تمامی این مفاهیم در برنامهنویسی با اسکرچ آموزش داده میشود و کودکان میآموزند که چطور متغیرها را در برنامه تعریف و در ادامه آن را تغییر دهند. همچنین میآموزند که چطور از حلقهها برای جلوگیری از بلند شدن کد استفاده کنند. پروژههای اسکرچ براساس برنامهنویسی رویداد محور پیش میرود؛ این یعنی ممکن است روند پروژه براساس رویدادهایی که اتفاق میافتد تغییر کند. همچنین کودکان کار با شرطیها را در اسکرچ خواهند آموخت.
روند آموزش برنامه نویسی در اسکرچ جونیور کمی متفاوتتر و طبیعتاً آسانتر است. در اسکرچ جونیور کودکان کلاً با بلوکها سروکار دارند. تمامی مفاهیم مربوط به برنامهنویسی را هم از طریق همین بلوکها و جابجا کردن آنها میآموزند. مفهوم حلقه و دیگر اعمالی که در برنامهنویسی انجام میشود، در اسکرچ جونیور به شدت آسانتر آموزش داده میشود. رویدادهایی که در اسکرچ جونیور اتفاق میافتد هم سادهتر از اسکرچ است و لزوماً با زدن بر روی کاراکتر اعمالی را انجام میدهد.
از لحاظ پیچیدگی رابط کاربری
از آنجایی که اسکرچ و اسکرچ جونیور زبان برنامهنویسی مخصوص کودکان و نوجوانان هستند، رابط کاربری آنها اهمیت بسیاری پیدا میکند.در مورد اسکرچ کاربران میتوانند با چندین شخصیت (اسپرایت) و پسزمینه در یک پروژه کار کنند که امکان ایجاد صحنهها و انیمیشنهای پیچیدهتر را فراهم میکند.
همچنین در اسکرچ اسپرایتها میتوانند چندین لباس داشته باشند و صدا میتواند در پروژهها جایگاه داشته باشد. پروژهها میتوانند تغییراتی در پسزمینه داشته باشند تا صحنههای مختلفی ایجاد شوند.
اما در مورد اسکرچ جونیور رابط کاربری بسیار سادهتر است و تعداد کاراکترها و پسزمینهها محدود است تا حدی که برای کودکان کمسنتر قابل مدیریت باشد. همچنین روژهها معمولاً بر روی یک صحنه تمرکز دارند و کاراکترها در داخل آن محدود هستند.
۵. تفاوت اسکرچ با اسکرچ جونیور از لحاظ کامیونیتی و اشتراکگذاری پروژهها
اسکرچ یک جامعه یا همان کامیونیتی آنلاین بزرگ و فعال دارد که به کاربران امکان میدهد پروژههای خود را باهم به اشتراک بگذارند، بازخورد بگیرند و با یکدیگر همکاری کنند. کاربران میتوانند پروژههای موجود را ریمیکس کنند، که این امکان را برای یادگیری و خلاقیت مشترک فراهم میکند.
در اسکرچ جونیور اوضاع به این شکل نیست؛ اگرچه اسکرچجونیور امکان به اشتراکگذاری پروژهها در همان دستگاه را در اختیار کاربر قرار میدهد، اما از ویژگیهای گسترده کامیونیتی آنلاین اسکرچ برخوردار نیست.
بطور خلاصه، اسکرچ یک پلتفرم چندگانه و با ویژگیهای غنیتر است که برای گروه سنی گستردهتر و انواع پروژههای متنوع مناسب است. اسکرچجونیور از سوی دیگر این جوانان را به کاربری با مفاهیم اولیه برنامهنویسی از طریق داستانسازی و انیمیشنهای ساده هدایت میکند.
شباهتهای اسکرچ و اسکرچ جونیور باهم
خب نمیتوان گفت اسکرچ و اسکرچجونیور تماماً متفاوت هستند، این دو در برخی موارد شبیه به هم هستند که در اینجا بطور خلاصه نام میبریم:
۱. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ برنامهنویسی تصویری
هر دو اسکرچ و اسکرچجونیور از راهکارهای برنامهنویسی تصویری استفاده میکنند. به جای نوشتن کد، کاربران بلوکهای گرافیکی را به یکدیگر متصل کرده و برنامه خود را ایجاد میکنند.
۲. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ آموزش تفکر الگوریتمی
هدف اصلی هر دو این پلتفرم این است که به کودکان اصول پایه برنامهنویسی و تفکر الگوریتمی را آموزش دهند.
۳. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ تاکید بر خلاقیت
هر دو اسکرچ و اسکرچجونیور به کودکان امکان میدهند تا خلاقیت خود را در ایجاد انیمیشنها، بازیها و داستانهای تعاملی به کار بگیرند.
۴. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ مفاهیم پایه
هر دو اسکرچ و اسکرچجونیور به کودکان این امکان را میدهند تا با مفاهیم پایه مانند ترتیب دستورات، حلقهها، و شرطیها آشنا شوند.
۵. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ پروژههای تعاملی
کاربران هر دوی این پلتفرمها میتوانند پروژههای تعاملی ایجاد کنند که شامل انیمیشن، بازیها و داستانهای تعاملی باشند.
۶. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ توسعه مهارتهای رفع خطاها (دیباگینگ)
هر دوی این ابزار به کودکان این امکان را میدهند تا مهارتهای حل مسائل و رفع مشکلات خود را توسعه دهند.
۷. شباهت اسکرچ و اسکرچ جونیور از لحاظ افزایش اعتماد به نفس
با اینکه مخاطبان این پلتفرمها از گروههای سنی مختلف هستند، هر دو این ابزارها به کودکان اعتماد به نفس در استفاده از فناوری و برنامهنویسی میدهند.
با این شباهتها، هر دو اسکرچ و اسکرچجونیور به کودکان این امکان را میدهند تا به یادگیری فعال و خلاقانهٔ برنامهنویسی بپردازند.
جمعبندی
اسکرچ و اسکرچ جونیور دو زبان برنامهنویسی مخصوص کودکان هستند که یکی از آنها برای کودکان در رده سنی پایینتر و دیگری برای کودکان در رده سنی کمی بالاتر طراحی شده است. هر دوی این پلتفرمها برنامهنویسی را به کودکان میآموزند و امکانات خاصی را برای کاربران در اختیار میگذارند. در مطلبی که خواندید از این تفاوتها برایتان گفتیم و بطور خلاصه شباهتهای آنها را نیز نام بردیم. در انتها به برخی سوالات شما نیز پاسخ میدهیم.
پاسخ به برخی سوالات متداول شما در مورد اسکرچ و اسکرچ جونیور
اسکرچ یک زبان برنامهنویسی تصویری است که برای آموزش کودکان و نوجوانان به مباحث برنامهنویسی طراحی شده است.
چه چیزی باعث محبوبیت اسکرچ شده است؟
اسکرچ به کاربران این امکان را میدهد تا با استفاده از بلوکهای گرافیکی به راحتی برنامه بنویسند، در حالی که اصول اساسی برنامهنویسی را یاد بگیرند.
چه نوع پروژههایی میتوان با اسکرچ ایجاد کرد؟
کاربران میتوانند با اسکرچ انیمیشنها، بازیها، داستانهای تعاملی، و حتی شبیهسازیها را ایجاد کنند.
آیا برای استفاده از اسکرچ نیاز به دانش برنامهنویسی پیشین دارم؟
خیر، اسکرچ برای کسانی که هیچ دانش برنامهنویسی قبلی ندارند طراحی شده است و برای آموزش مبتدی طراحی شده است.
اسکرچجونیور چیست؟
اسکرچجونیور یک نسخه سادهتر و مخصوص کودکان در رده سنی کمتر نسبت به اسکرچ است که برای آموزش مفاهیم اولیه برنامهنویسی طراحی شده است.
چه تفاوتهایی بین اسکرچ و اسکرچجونیور وجود دارد؟
تفاوت اسکرچ با اسکرچ جونیور جزئی است اما اسکرچجونیور تاکید بیشتری بر داستانسازی و انیمیشنهای ساده دارد و رابط کاربری آن برای کودکان کوچکتر بهینهسازی شده است.
آیا اسکرچجونیور نیاز به اتصال به اینترنت دارد؟
خیر، اسکرچجونیور به عنوان یک اپلیکیشن قابل نصب است و برای کار با آن اتصال به اینترنت لازم نیست.
برنامههای آموزشی چه امکاناتی در اسکرچجونیور دارند؟
برنامههای آموزشی برای اسکرچجونیور به کودکان این امکان را میدهند تا مفاهیم ابتدایی برنامهنویسی را با استفاده از داستانسازی و تعامل با شخصیتها یاد بگیرند.
آیا میتوانم پروژههای اسکرچ را با اسکرچجونیور باز کنم؟
متاسفانه، پروژههای اسکرچ و اسکرچجونیور با یکدیگر سازگار نیستند. اما هرکدام از این ابزارها به کودکان امکان میدهند تا به صورت جداگانه خلاقیت خود را از طریق برنامهنویسی اعمال کنند.